ASKER KULTURHUS
Asker Kulturhus er et konglomerat av kulturfunksjoner samlet under ett tak i sentrum av Asker. Med én stor teater-/konsertsal, to black box-saler, møterom, festsal, prøvesal, kino, bibliotek, galleri, ungdomsklubb med rusfri kafé, seniorsenter og flere spisesteder er kulturhuset Askers ubestridte storstue.
FAKTA
Sted: Asker sentrum
Program/innhold: Kino, konsert- og teatersaler, bibliotek, ungdoms- og seniorsenter, kontorer
Oppdragstype: 1.premie ved begrenset konkurranse 1999
Oppdragsgiver: Asker kommune
Arkitekt: Dyrvik Arkitekter AS, samarbeid med Link Arkitekter i detaljfasen.
Landskap: Link Arkitekter
Konsulterende ingeniører: BS Akustikk, AL Høyer, Lars Myhre
Entreprenør: Skanska
Fotograf: Jiri Havran
Bruttoareal: 24 000 m2 BTA
Oppføring/status: Ferdig 2004
Kulturhuset, som er en ombygging og utvidelse av eksisterende kulturhus fra 1982, ligger sentralt plassert i Asker ved Bakerløkka i Strøket. Det tidligere bygget har fått nye tilbygg på alle sider, slik at prosjektet utad fremstår som helt nytt. Sammenkoblingen mellom nytt og eksisterende har vært en av hovedutfordringene i prosjektet, både arkitektonisk og teknisk. Bygningen har en enkel rektangulær form hvor det er lagt vekt på en samlet arkitektonisk idé der de ulike funksjonene påvirker fasadens dimensjoner og uttrykk.
Prosjektet er i fire etasjer i tillegg til utbygget underetasje som inneholder fem kinosaler med plass til totalt 500 gjester, samt kafé og kiosk. I plan 1 ligger biblioteket og hovedinngangen fra Bakerløkka. Plan 2 har inngang fra Øvre Torg og inneholder de tre kulturhussalene, med hhv. 500, 400 og 150 plasser. Seniorsenter, ungdomsklubb, verksteder og bakarealer ligger også på dette planet. De øvrige etasjene består stort sett av kontorarealer, samt selskapslokaler på plan 3 henvendt mot Bakerløkka.
Fasadene er lyse som en varm kontrast til den røde teglen som dominerer den øvrige bygningsmassen i Asker sentrum. Fasadene har horisontale bånd der dekkeforkantene er eksponert, med vertikale felter i gylden tegl. Båndene binder sammen de forskjellige funksjonenes uttrykk i fasaden, og artikuleres med ulike rytmer og avstander.