Dyrvik Arkitekter | Dyrvik Arkitekter

LILLE BISLETT – Oslo

Lille Bislett er et bykvartal på Bislett i Oslo med Bislett stadion som nærmeste nabo. Det er søkt et lyst og enkelt uttrykk med få materialer og hvite flater som gir assosiasjoner til områdets typiske funksjonalistiske bebyggelse fra 30-årene. Et enhetlig preg binder kvartalet sammen og tilpasser seg omgivelsene. Grepet åpner opp for gangtrafikk gjennom et tidligere lukket industrikvartal.

 

FAKTA

Sted: Lille Bislett, Oslo

Program/innhold: 225 leiligheter. 3000 m2 forretning og serveringssted, barnehage

Bruttoareal: 27 000 m2

Oppdragsgiver: Olav Thon Eiendomsselskap

Oppdragstype: Oppdrag

Oppføring/status: Ferdigstilt i 2007

Arkitekt: Dyrvik Arkitekter

Fotograf: Ivan Brodey

Entreprenør: Veidekke Entreprenør

Konsulterende ingeniører: RIB – Kjell Ludvigsen as

Miljøspesifikasjoner: Prosjektet er tilknyttet kommunens fjernvarmeanlegg

 

Lille Bislett er en del av det opprinnelige Langaardkvartalet som strakk seg fra Dalsbergstien til Bislett bad.  Før boligprosjektet ble det utarbeidet en reguleringsplan for hele kvartalet. Hovedgrepet bestod i å dele det lange kvartalet i to og opprette en tverrforbindelse mellom Pilestredet og Bislettgata. På sørsiden av tverrforbindelsen ble det regulert et boligkvartal.

Boligkvartalet har en åpen struktur med frittstående bygninger rundt et opphevet gårdsrom. Basen inneholder boliger, forretning, serveringssted og barnehage og funksjonene på bakkeplan er med på å aktivisere området rundt.

Gjennom prosjektets utforming er området åpnet opp for gangtrafikk på flere steder. Gårdsrommet har adkomst via trapper på fire steder. Leilighetene kan nås fra gateplan og gårdsrom på plan 2. Leiligheter mot øst på plan 1 har egen inngang direkte fra gaten. Disse leilighetene ble prosjektert som studioleiligheter med stor takhøyde for å kunne romme et mangfoldig program. Leiligheter på plan 2 med henvendelse mot gårdsrommet har egen hage utenfor leiligheten.

Prosjektet inneholder 225 ett- til fireroms leiligheter fordelt på tre bygg med ulike planløsninger. Alle leilighetene har balkong og stor fasadelengde med generøse vindusflater. Balkongene varierer mellom inntrukne og utkragede. Forskytninger av de utkragede balkongene gir fasadene et variert preg uten sterke vertikale linjer. Beiset tre på balkonger og vinduer tilfører prosjektet farge og varmere toner. I boligene er det lagt vekt på gode planløsninger, store vindusflater og mye naturlig lys. Fasadene er puss på luftet plate. Hovedkonstruksjon er i betong med plattendekker i leilighetene.

Barnehagen, med tre avdelinger og tilhørende uteareal, har adkomst fra både plan 1 og fra gårdsrom på plan 2. Ut mot Dalsbergstien ligger et forretningslokale på ca. 3000 m2. På hjørnet Dalsbergstien og Lille Bislett er et serveringssted på gateplan. Parkering er lagt under bakken, både for beboere og kunder til forretning og serveringssted.

 

Personvern og cookies